Lottie Fredell

Jag började rida på Djursholms Ridskola 1976, första favoritponnyn heter Star. Efter några år trillade jag av stallets högsta häst, Salladin, och blev lite rädd. Jag hade ett uppehåll på 1 år sen började jag rida på Djurgårdens Ridskola. Där fick jag bli skötare på Tindra, en supersöt nordsvensk. 1983 fick jag efter mycket tjat och tårar min första egna ponny!

Waken – min första egna ponny. Det var en connemara vid namn Råcksta Wake Boy (Waken). Han var född 1967 e. Lambay Inver ue. Clonjoy. En helt fantastisk ponny som man kunde göra precis vad som helst med. Vi tävlade lätta klasser i hoppning och dressyr, körde vagn och släde, tolkade, simmade… Waken var en perfekt första ponny som blev 25 år. Under hans sista år köpte jag min första stora häst. Chad var född 1983 e. Lambert – Chagall. En mycket snäll men tittig häst som jag försökte rida fälttävlan på. Det gick inget vidare utan Chad trivdes bäst på dressyrbanan där vi hann tävla t o m LA innan han blev långvarit halt p g a en urkalkning i en led. Han fick sluta sina dagar vid endast 11 års ålder. Efter Chad var jag utan egen häst ett år då jag bland annat var elev hos den legendariske fälttävlanstränaren Lars Sederholm, Waterstock House, England, en fantastisk tid!

Orkidé – en het dam. Hemkommen från England köpte jag Orkidé, ett sto född 1986 e. Curacao**- Lansiär. Hon var en het dam som hade gått 1.30-hoppning med tidigare ägare. En otroligt ärlig liten (156 cm) häst som gick på allt man styrde på. Orkidé och jag tävlade hoppning och fälttävlan, hon var dock inte helt okomplicerad i dressyren… Orkidé var även en olycksfågel och våren 1997 blev hon påkörd och fick en större sårskada. Medan den läkte ut åkte jag till Tyskland och jobbade som hästskötare utanför Freiburg. En mycket lärorik och tuff tid som jag inte ångrar. Orkidé kom tillbaka i full form men våren 1998 fick hon tyvärr en fraktur i hagen p g a en spark och togs bort ett år senare. Under det året hittade jag Extrisia, 1990 e Cheval Sansibar – Dragon. Trissan var en pärla. Vi tävlade lite fälttävlan och hoppning men både hennes och min styrka var dressyren där vi fick massor av segrar och placeringar t o m LA.

Ragge, äldst i stallet. 2002 köpte jag en 5-åring valack från Danmark, Klosterhedens Ragoni e. Ragazzo – Picandt och sålde Trissan på hösten samma år till Anette Öquist. Trissan stod uppstallad hemma hos mig på slutet och hon blev 22 år.    Ragge har lätt för det svåra men har haft lite svårt för det ”lätta” vilket har gjort att det har tagit lite tid… Vi har flera segrar och placeringar t o m LA tillsammans och även startat t o m MSV B:3 men utan större framgång. Ragge är numera pensionär på halvtid och jag rider inte honom själv så ofta längre.  I slutet av sommaren 2010 köpte jag en 3-åring, Mr Hit, e. Sandro Hit – Ragazzo. Han fick 50 p på treårstestet och är än så länge kung i stallet. Hitti och jag kvalade ”nästan” till Flyinge som 5-åring och idag tävlar vi på MSV-nivå och kämpar på för att göra bättre och bättre…

Hösten 2012 var det dags för butiken att bli hästägare! Ett mycket lovande hingstföl, 48 p på fölvisning, köptes in. Extra roligt var att Marano var Mr Hits helbror. Marano blev tyvärr svårt sjuk på våren 2013 men repade sig mot alla odds. Marano behövde en kompis så i augusti 2013 flyttade Riebus in. Riebus är född 2010, en riktig liten Barbie-ponny, 127 cm hög, med dartmoor-mamma och welsh-pappa. Riebus är väl inriden och har påbörjad inkörning men mest av allt är han allas bästa kompis!                                                       Glädjen var enorm när Marano på hösten 2013 blev rekommenderad åter på rådgivande bedömning inför bruksprov. Lika stor blev sorgen när det under våren 2015 visades sig att han tyvärr hade obotliga sviter av traumat som åring och i 29 maj 2015 lämnade han oss, så sorgligt.

I maj 2015 snubblade jag över en ny stjärna, Notorious B I G, som fick ersätta förlusten av Marano i stallet. Bengt/Biggie/YOLO (kärt barn har många namn) är född 2012 e Quaterback-Sandro Hit. Bengt är en riktig ”eye-catcher” och verkar väldigt lovande. Det ska bli väldigt spännande att se vad det blir av honom…